CUET UG - 2022 (CANDIDATE RESPONSE SHEET)

Paper/Subject ENGLISH

Exam Date 17 Aug 2022

Exam Slot 1

Passage:

Read the following passage to answer question

The first form did not really see very much of Erica because she did not have lessons with them. But even if they met her in a passage or in the art room or gym they looked the other way. In the common-room at night Erica had a miserable time. Not one of the second form girls also would have anything to do with her. Loud remarks about sneaks and cowards were made in her hearing. The only person who ever threw her a word at all was the bad-tempered Margery Fenworthy. Erica did not like Margery any more than the other girls did but she was so grateful to be spoken to even, by the surly first former that she almost began to like the girl.

'I'm surprised you speak to Erica, Margery, 'said Pat, when she had heard Margery ask to borrow Erica's stationery said Margery, in her usual rude way. 'You're none of you friendly to me, and I know what it is to have people being beastly to you.' 'But Margery, it's your own fault,' said Pat in surprise. 'You're so rude and sullen. You never smile and joke.' Margery, 'you don't give me a chance." Oh, Margery, what a fib'! Cried Pat. 'It's you who never give us a chance to be decent to you. You scowl and glower and frown all the time.' 'If you're going to pick me to pieces you can save yourself the trouble', said Margery, fiercely. 'I don't care tuppence for any of you. And if I want to speak to that wretched Erica, I shall. Who cares for a pack of silly girls, and a crowd of stuck-up teachers? I don't 'Pat was astonished. What a strange girl Margery was! Did she really want a chance of being friends with the others? Was she terribly shy? What was behind that funny manner of hers? Pat talked about it with her twin. 'Margery is always making enemies she said. 'I spoke to her today about it and she accused us of never giving her a chance! Do you think we ought to do something about it?'

Question ID:16521

Section Name: ENGLISH

Question:

Match List-I with List-II

List I (Part A)	List II (Part B)
A. Loud remarks about sneaks and cowards were made	I. in the presence of Erica
B. Margery Fenworthy	II. was very unpopular
C. "Oh Margeryit's you who never give us a chance to be decent"	III. said Pat
D. The girl with a twin sister named	IV. Pat

Choose the correct answer from the options given below:

A A-I, B-II, C-IV, D-III

B A-I, B-II, C-III, D-IV

C A-II, B-IV, C-III, D-I

D A-IV, V-III, C-I, D-II

Answer Given By Candidate:**B**

Question ID:16522

Section Name:ENGLISH

Question

From the given options, choose the one which is correct according to the passage.

The girls mentioned in the passage are

- A. Erica, Margery and Pat
- B. Erica and Pat only
- C. Only Patricia
- D. Joan, Erica and Patricia

Choose the correct answer from the options given below:

- A B
- BA
- \mathbf{C}
- D D

Answer Given By Candidate:B

Question ID:16523 Section Name:ENGLISH

Question:

From the given options, select the one which is right and correct according to the passage:

- A "I am surprised you speak to Margery, Erica" said Pat
- B "I am surprised you speak to Erica, Pat" said Margery
- C "I am surprised you speak to Margery, Pat" said Erica
- D "I am surprised you speak to Erica, Margery" said Pat

Answer Given By Candidate:D

Question ID:16524

Section Name:ENGLISH

Ouestion:

From the passage Margaret Fenworthy comes across as ----- select the option which is correct according the passage

- A A bad tempered, unpopular girl
- B Heroic and a strong mountaineer
- C Saintly and a recluse
- D A cynical middle aged woman

Answer Given By Candidate: A

Ouestion ID:16525

Section Name:ENGLISH

Question:

From the passage it may be concluded that Erica was very

Select the option which is correct according to the passage.

- A Lonely, friendless and timid
- B Dominating and Arrogant
- C Cunning and stupid
- D Brilliant and very popular

Answer Given By Candidate:A

Question ID:16526 Section Name:ENGLISH

Ouestion:

From the passage it becomes clear that-(choose the correct option)

Not one of the First Form girls would have anything to do with Erica because:

- A She did not have any lessons with them
- B She used to mind her own business
- C She was unfriendly, rude and selfish
- D Erica was away on a holiday in Paris with her family

Answer Given By Candidate: A

Passage:

Read the following passage to answer Question

She took me by the hand walked me into the lobby like a five-year old child. Didn't she know I was pushing 15? This was the third home Nancy was placing me in-in a span of eight months! I guess she felt a little sorry for me. The bright fluorescent lights threatened to burn my skin as I walked towards a bouncy-looking lady with curly hair and a sweetly-smiling man. They called themselves Allie and Alex. Cute, I thought.

After they exchanged the usual reams of paperwork, it was off in their Chevy Suburban to get situated into another new home. This time, there were no other foster children and nor another biological child. Anything could happen.

Over the next few weeks, Allie, Alex and I fell into quite a nice routine. She'd make pancakes for breakfast, or he'd fry up some sausage and eggs. They sang a lot, even danced as they cooked. They must have just bought the house because, most weekends, we were either painting a living room butter yellow or staining a coffee table mocha brown.

I kept waiting for the other shoe to drop. When would they start threatening a loss of pancakes if I didn't mow the lawn? When would the sausage and eggs be replaced with unidentifiable slosh because he didn't feel like cooking in the morning? But, it never happened. They kept cooking, singing, and dancing like a couple of happy fools.

It was a Saturday afternoon when Allie decided it was time to paint the brick fireplace white. As we crawled closer to the dirty old firepit, we pulled out the petrified wood and noticed a teeny-tiny treasure box! We looked at each other in wonder and excitement. She actually said, "I wonder if the Leprechauns left it!"

Question ID:16527

Section Name: ENGLISH

Ouestion:

Over the next few weeks who all fell into a nice comfortable routine?

select the correct option

A Nancy

- B Allie and Nancy
- C The narrator, Allie and Alex
- D Only Alex

Answer Given By Candidate:C

Question ID:16528 Section Name:ENGLISH

Question:

"She took me by the hand and walked me into the lobby...". The 'me' refers to the:

- A Narrator and the protagonist of the passage
- B Narrator and the footballer
- C A filmstar and a villain
- D The headmaster of an English school

Answer Given By Candidate: A

Question ID:16529

Section Name:ENGLISH

Question:

On a Sunday afternoon, what did Allie decide to do?

select the correct option

- A. Crawl towards the dirty old garage
- B. Paint the brick firepit white
- C. Sing a song
- D. Write a letter to the President

Choose the correct answer from the options given below:

- A A
- \mathbf{B}
- \mathbf{C}
- D D

Answer Given By Candidate:B

Question ID:165210

Section Name:ENGLISH

Question:

It appears from the passage that over the next few days the narrator and the other two characters were:-

select the correct option

- A Relaxed and comfortable
- B Stressed and anxious
- C Depressed and gloomy
- D Plotting revenge

Answer Given By Candidate: A

Question ID:165211 Section Name:ENGLISH

Question:

Match List I with List II

List I	List II
A. Nancy	I. Treated the narrator as if he was a 5 year old child
B. Allie	II. Made pancakes for breakfast
C. Alex	III. Fried sausages and eggs
D. Narrator	IV. Was placed in the 3 rd home

Choose the correct answer from the options given below:

- A A-I, B-II, C-III, D-IV
- B A-IV, B-III, C-II, D-I
- C A-IV, B-I, C-III, D-II
- D A-II, B-IV, C-I, D-III

Answer Given By Candidate: A

Question ID:165212 Section Name:ENGLISH

Question:

from the passage It may be assumed that the narrator was a 15 year old teenager without parents because the passage talks about.

(select the correct option)

A Foster home for the narrator and other foster children

- B Cleaning firepits
- C Church and Chapels of Great Britain
- D Malls of a Metropolitan city

Answer Given By Candidate: A

Passage:

Workers and Slaves

The Pharaohs may have believed that it was their links with the Gods that kept Egypt going, but really it was the hard work of the ordinary people. It was they who dug the soil, worked in the mines and quarries, sailed the boats on the river Nile, marched with the army into Syria or Nubia, cooked food and raised children. Slavery was not very important in ancient Egypt, but it did exist. Most of the slaves were prisoners who had been captured during the many wars Egypt fought with, their neighbors in the Near East. Slaves were usually treated well and were allowed to own property. Many Egyptian workers were serfs. This meant that their freedom was limited. They could be bought and sold along with the estates where they worked. Farmers had to be registered with the government. They had to sell crops at a fixed price and pay taxes in the form of produce. During the season of the Nile floods, when the fields lay under water, many workers were recruited into public building projects. Punishment for those who ran away was harsh.

Question ID:165213 Section Name:ENGLISH

Ouestion:

From the passage we get to know that a distinct quality of ancient Egypt under the Pharaohs was the fact that.

select the correct option

- A Though slavery existed slaves were not treated harshly at all
- B The Pharaohs were very democratic and handsome
- C No Egyptian working in ancient Egypt worked as a serf
- D The river Nile would stop No flowing during the rains in Egypt

Answer Given By Candidate: A

Question ID:165214 Section Name:ENGLISH

Question:

From the passage we get to know that in ancient Egypt many workers were known as serfs.

These were people with-Select the correct answer.

A Workers with limited freedom in ancient- Egypt

- B Students with limited Intelligence in modern Egypt
- C Nobility with limited power in medieval Egypt
- D Pharaohs with limited connection with the gods of Egyptian Gods

Answer Given By Candidate: A

Question ID:165215 Section Name:ENGLISH

Question:

What according to the passage was the reason of ancient Egyptian progress and prosperity.

- A. The link the Pharaohs claimed they had with the Gods
- B. The labour and hard work of the and ordinary men in ancient Egypt
- C. The mines and quarries full of germs armed with rockets and missiles and jewals in ancient Egypt
- D. The modern smart Egyptian army

Choose the correct answer from the options given below:

- A A
- B B
- \mathbf{C}
- D D

Answer Given By Candidate:B

Question ID:165216 Section Name:ENGLISH

Ouestion:

From the given passage options, select the one which is true according to the passage.

- A. Pharaoh's believed that it was their link with the Gods that favoured Egypt
- B. The ordinary people worked overtime to destroy Egypt
- C. The Pharaoh's did not believe they were connected to the Gods
- D. The Pharaoh's were the hard working salves of ancient Egypt

Choose the correct answer from the options given below:

- A C
- B B
- \mathbf{C} A
- D D

Answer Given By Candidate: C

Question ID:165217 Section Name:ENGLISH

Question:

Select the option that is incorrect according to the passage.

- A In the Egypt under the Pharaoh's, slaves were allowed to own property
- B Most of the slaves were prisoners captured in the many wars Egypt fought with its neighbours in the NEAR EAST
- C Slaves were well treated in ancient Egypt
- D Slavery was extremely important in ancient- Egypt

Answer Given By Candidate:D

Question ID:165218 Section Name:ENGLISH

Question:

Match List I with List II

List I	List II
A. Serfs could be	I. Farmers
B. Registered with the government	II. Recruited workers during the rainy season
C. Public building projects	III. Bought and sold along with the estates were they worked
D. Harsh punishment	IV. For those who ran away

Choose the correct answer from the options given below:

- A A-I, B-II, C-III, D-IV
- B A-IV, B-III, C-II, D-I
- C A-III, B-I, C-II, D-IV
- D A-II, B-III, C-IV, D-I

Answer Given By Candidate: C

Question ID:165219 Section Name:ENGLISH

Ouestion:

From the given options select the one that is opposite in meaning to the given word:-

"ACQUITTED"

- A Promoted
- B Burdened
- C Convicted
- D Development

Answer Given By Candidate: Not Attempted

Question ID:165220 Section Name: ENGLISH

Ouestion:

From the options given below select the one that is opposite in meaning to the given word-

"RELINQUISH"

- A Garbage
- Harmonize
- Beautify
- D Posssess

Answer Given By Candidate: Not Attempted

Question ID:165221 Section Name: ENGLISH

Ouestion:

From the options given below select the one which is Opposite in meaning to the given word.

"CAPACIOUS"

- A Limited
- Charming
- C Foolish
- D Colourful

Answer Given By Candidate: Not Attempted

Question ID:165222 Section Name: ENGLISH

From the given options, select the one which is Opposite in meaning to the given word.

"FRAUDULENT"

- A Candid
- B Direct
- Forthright
- D Genuine

Answer Given By Candidate: Not Attempted

Question ID:165223 **Section Name:**ENGLISH

Ouestion:

From the given options select the figure of speech or the poetic device used in experssion.

"Both wry with the laboured ease of loss"

- A Smile
- B Personification
- C Oxymoron
- Metaphor

Answer Given By Candidate: C

Question ID:165224 Section Name: ENGLISH

Question:

From the given options select the figure of speech (Poetic Device)used in the expression.

"Far Far from gusty waves"

- A Oxymoron
- Alliteration
- C Simile
- D Personification

Answer Given By Candidate:B

Question ID:165225 Section Name: ENGLISH

Ouestion:

From the given options, select the figure of speech (Poetic Device) used in the expression.

"The smiling young tress provided a strange comfort"

- A Personification
- Metaphor
- Simile
- Oxymoron

Answer Given By Candidate: A

Question ID:165226

Section Name: ENGLISH

Question:

From the given options, select the figure of speech (Poetic Device) used in the expression.

"Like angels from heaven the paratrooper landed on earth"

- A Personification
- Oxymoron
- Simile
- D Pun

Answer Given By Candidate: C

Question ID:165227 Section Name:ENGLISH

Ouestion:

From the given options, select the one which correctly explains the expression-

"To be at sixes and sevens"

- To be a primary school student
- A state of total confusion and disorder
- To be certain ofbatting well in a cricket match
- To give away secrets

Answer Given By Candidate:B

Question ID:165228 Section Name: ENGLISH

Ouestion:

From the given options, select the one that rightly explains the expression-

"Once in a blue moon"

- A Most regularly
- Very often
- Very rarely
- Once in a fortnight

Answer Given By Candidate:C

Question ID:165229 Section Name: ENGLISH

Question:

From the given options, select the one which rightly explains the expression-

'A wild goose chase'

- A A Foolish and useless enterprise
- To hunt wild life
- A violent chase of criminals
- To speak harshly

Answer Given By Candidate: Not Attempted

Question ID:165230 Section Name: ENGLISH

Question:

From the given options, select the one rightly explains the expression-

'To burn a hole in the pocket'.

- To steal from someone's pocket
- To destroy someone else's belongings
- To burn address accidentally
- To spend money very quickly

Answer Given By Candidate: Not Attempted

Question ID:165231 Section Name: ENGLISH

Ouestion:

Choose the word from the given options that is closest in meaning to the given word

'PUGNACIOUS'

- A Rebellious
- Amusing В
- Quarrelsome
- D Desirable

Answer Given By Candidate: Not Attempted

Question ID:165232 Section Name: ENGLISH

Question:

From the given options choose the one which is closest in meaning to

'CLING'

- A Attach
- B Detach
- C Release
- D Forward

Answer Given By Candidate: A

Question ID:165233 Section Name: ENGLISH

Question:

From the given options choose the one which is closest to.

"Enchanting"

- A Wittty
- Pleasant
- C Comical
- D Harmful

Answer Given By Candidate:B

Question ID:165234 Section Name:ENGLISH

Question:

Choose the word from the option that is closest in meaning to the given word.

'GIGANTIC'

- A Miniature
- Monstrous
- Diligent
- D Awkward

Answer Given By Candidate:B

Question ID:165235 **Section Name:**ENGLISH

Question:

From the given options, select the one that will rightly substitute the given expression-

'Period of 10 years'.

- A Decade
- Fortnight
- Annuity
- Millennium

Answer Given By Candidate: A

Question ID:165236 Section Name: ENGLISH

Question:

From the given options, select the one that rightly substitutes the given expression-

'One who loves and collects books'.

- A Rockstar
- Bibliophile
- Bellicose \mathbf{C}
- Bohemian

Answer Given By Candidate:B

Question ID:165237 Section Name: ENGLISH

From the given options, select the one that rightly substitutes the given expression.

'The killing of a new-born child'

- A Homicide
- Suicide
- Massacre
- Infanticide

Answer Given By Candidate:D

Question ID:165238 Section Name: ENGLISH

From the given options, select the one that rightly substitutes / replaces the given expression-

'Detailed plan of a journey'

A Passport

- B Travelogue
- Itinerary
- Timetable

Answer Given By Candidate:B

Question ID:165239 **Section Name:**ENGLISH

Ouestion:

From the given options, select the one that carries the same relation as.

'Attach: Detach'

A Barren : Fertile

Timid: Coward

Ridiculous: Funny

Jealous: Envious

Answer Given By Candidate: A

Question ID:165240 Section Name: ENGLISH

Ouestion:

From the given options, select the one that carries the same relation as.

'Medley: Mixture '

A Iterate : Repeat

Coarse: Fine

Abundance : Scarcity

Triumph: Failure

Answer Given By Candidate: Not Attempted

Question ID:165241 Section Name: ENGLISH

Ouestion:

From the given options, select the one that carries the same relation as.

'Retreat : Advance'

A Garrulous : Talkative

Oblivion: Forgetfulness

Savage: Civilised

D Obstinate : Stubborn

Answer Given By Candidate: Not Attempted

Question ID:165242 Section Name: ENGLISH

Question:

From the given options, select the one that carries the same relation as-

'Meek: Modest'

A Blunt : Sharp

Finally: Eventually

Clever: Stupid

Condemn : Approve

Answer Given By Candidate: Not Attempted

Question ID:165243 Section Name:ENGLISH

Question:

From the given options, select the rightly spelt word-

- Katastrophic
- Catestrefic
- Catastrophic
- Catostrofik

Answer Given By Candidate:C

Ouestion ID:165244 Section Name: ENGLISH

From the given options, select the rightly spelt word-

- Kamunism
- Communism
- Cummonism
- Cumunism

Answer Given By Candidate:B

Question ID:165245 Section Name: ENGLISH

Question:

From the given options, select the rightly spelt word-

- A Cooperative
- Cauperative
- Koperative
- Coperative

Answer Given By Candidate: A

Question ID:165246 Section Name: ENGLISH

Question:

From the given options, select the rightly spelt word

- A Pnemonia
- Pneumonia
- C Newmonia
- D Nemonia

Answer Given By Candidate:B

Question ID:165247 Section Name: ENGLISH

Question:

Rearrange the following jumbled group of words to make a meaningful sentence.

- A. Penetrate the biological tissues
- B. Will produce unprecedented amount
- C. A large scale exchange of nuclear weapons
- D. Of radiation that can

Choose the correct answer from the options given below:

- A A, B, D, C
- B C, D, A, B
- C C, B, D, A
- D A, B, C, D

Answer Given By Candidate:C

Ouestion ID:165248 Section Name: ENGLISH

Question:

Rearrange the following jumbled group of words to make a meaningful sentence.

- A. During the last few years
- B. People in this area
- C. The mission has provided
- D. Able service to all the needy

Choose the correct answer from the options given below:

- A B, D, C, A
- B C, D, B, A
- C A, B, D, C
- D C, B, A, D

Answer Given By Candidate:B

Question ID:165249

Section Name:ENGLISH

Question:

Rearrange the following jumbled group of words to make a meaningful sentence.

- A. Him to rush to his village immediately
- B. An urgent telegram asking
- C. He has received
- D. No other message other than

Choose the correct answer from the options given below:

- A C, D, B, A
- B B, C, A, D
- C C, C, A, B
- D A, B, C, D

Answer Given By Candidate: A

Question ID:165250

Section Name: ENGLISH

Ouestion

Rearrange the following jumbled group of words to make a meaningful sentence.

- A. He managed to make sense
- B. It was the first time when
- C. of the book even though
- D. He read anything on the subject

Choose the correct answer from the options given below:

- A D, C, A, C
- B B, A, D, C
- C A, C, B, D

 $D\quad A,\,B,\,C,\,D$

Answer Given By Candidate: \mathbb{C}